zondag 9 januari 2022

The best of.... thematische selectie blogs 2021

 

Het regeerakkoord

 Lang leek er sprake dat het een regeerakkoord op hooflijnen zou worden, met daarmee kansen voor een reanimatie van het Integraal Afwegingskader. Dat lijkt nu minder kansrijk KIS en meer: Kansen van een beknopt regeerakkoord?. Toch moeten we blijven streven naar serieuze beleidstheorieën voor we live gaan met een beleidsmaatregel. Zelf ben ik wel benieuwd hoe het verhogen van de belastingvrije km-vergoeding uit het IAK komt 😊. En bij BIT-IenW gaat vanaf morgen Yari Baars - student gedragseconomie - anticiperend IAK’en met de progressieve vliegtaks als alternatief voor een vlakke vliegtaks. Hoewel CE wat tekstarm terug kwam in het regeerakkoord, gaan daar grote stappen genomen worden op weg naar een kloppende beleidstheorie:   KIS en meer: Op de juiste manier aan de juiste crisis werken. Hoewel het IAK zelf niet genoemd wordt in het regeerakkoord treffen we daar naast veel aandacht voor de uitvoering ook de invoeringstoets aan. Mocht de Omgevingswet deze regeerperiode doorkomen dan liggen de bouwstenen voor de invoeringstoets alvast klaar, met dank aan Nieuw -Zeeland KIS en meer: De invoeringstoets en leren van het buitenland: casus Omgevingswet. Tenslotte gaat de nieuwe Minister voor Klimaat en energie conform het regeerakkoord aan de gang met een generatietoets met zicht op brede-welvaart. Dan mogen de inzichten van Roman Krznaric over intergenerationele rechtvaardigheid KIS en meer: Doe mee aan de Pinguïn Fred -specials De Goede Voorouder op 3 of 9 juni en Rutger Hoekstra over brede-welvaart natuurlijk niet vergeten worden KIS en meer: Vaart maken met de brede welvaart  

 

Gedrag, vliegen en klimaat

In ieder geval in Engeland vinden mensen de progressieve vliegtaks de beste vraag beïnvloedende maatregel  KIS en meer: Klimaatmaatregelen - ongelijkheid en effectiviteit van prijsprikkels. Eigen BIT-IenW onderzoek toonde aan dat de CO2-voetafdruk van ambtelijke buitenlandse dienstreizen h’m vooral in de intercontinentale businessclass vluchten zit en dat de reductiepotentie van de reizen met de trein jammer genoeg nogal tegenvalt KIS en meer: CO2 reductie internationale dienstreizen. Onderzoek van ABN-AMRO aangehaald door Ramsey Nasr KIS en meer: Gelezen: Ramsey Nasr De Fundamenten en TuD-onderzoek toonde aan dat Nederlanders ambitieuzer klimaatbeleid overwegend steunen mits aan een viertal rechtvaardigheids- en efficientievoorwaarden wordt voldaan. KIS en meer: Klimaatraadpleging lijkt meteen invloed te hebben. Als jezelf in 2022 wat meer aan de slag wil met zelf uit te voeren klimaatmaatregelen, laat je dan niet grijpen door een misverstand KIS en meer: Misverstanden over klimaatmaatregelen die jezelf uit kunt voeren.

 Innovatie en groene groei

 Twee ongemakkelijke waarheden. (1) We vinden het nog best lastig om onderscheid te maken tussen ‘slechte’ en ‘goede’ innovaties. Het meer dan aannemelijke risico daarvan is dat de innovaties die wel plaatsvinden uiteindelijk leiden tot vooral meer mobiliteit en meer grondstoffengebruik. KIS en meer: Versnellen en vertragen met innovatie, maar ook KIS en meer: Pinguïn Fred leest Ladders tegen wolken en KIS en meer: Kennisrijke week met OCW-kennisfestival en VerDuS conferentie; (2) Groene groei en de daarvoor benodigde absolute ontkoppeling bestaat niet maar we blijven doen alsof KIS en meer: IPCC - Wordt het tijd voor een herverbouwing?.

Hybride werken

Dat hybride werken begint wel iets wat een anticlimax te worden, omdat we iedere keer dat we er denken aan toe te zijn genoodzaakt zijn weer thuis te gaan werken. Nu mogen we alleen nog maar KIS en meer: Dromen van kantoor, maar als het er dan straks toch echt van komt dan is het zaak in te zetten op acceptatieverhogende activiteiten voor hybride vergaderen KIS en meer: Hybridologie - acceptatieverhogende activiteiten voor het hybride vergaderen en nu alvast werken aan het bereiken van de hybride-hemel KIS en meer: Hybride-hemel of hybride-hel? Zo willen we werken -conferentie.

 Corona

Heb zowaar vier keer geblogd over sneltesten. De eerst keer al in december 2020 over de aanpak in Slowakije en de toch best hoge betrouwbaarheid van zelftesten KIS en meer: Sneltest-i-monial. Daarna een bijdrage over de hilarische neusgat-voor-neusgat validatie KIS en meer: Double dipping validatie: snelteststrategieën in afwachting van validatie en de reductie van het aantal besmetting door snelsteststrategieën in Duitsland KIS en meer: Zelftesteritus. De laatste keer vrij kort geleden over hoe zelftesten veel waarde hebben in juist het infectierijke privé domein waarin vertrouwen veel meer goed maakt, dan handhaafbaarheid stuk kan maken KIS en meer: Dit wegwerkplastic is wel nuttig.   

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten