zondag 16 mei 2021

Doe mee aan de Pinguïn Fred -specials De Goede Voorouder op 3 of 9 juni

In het kader van de Kompasweek bij IenW is Pinguïn Fred met sponsoring verleid een boekbespreking te organiseren rond het boek De Goede Voorouder, lange termijndenken voor een kortetermijnwereld van Roman Krznaric. Het zijn er uiteindelijk twee geworden op 3 en 9 juni beide van 16.00- max 17.30 uur. Je kan meedingen naar één van de 40 beschikbaar gestelde boeken door een mail te sturen naar kis@minienw.nl, vergezeld van je huisadres en een alinea waarin je aangeeft welke beslissingen IenW  langetermijndenkend de komende tijd zou moeten nemen. Je hoeft niet bij IenW te werken om mee te kunnen doen, wel is het de bedoeling dat boekontvangers aan de webex-boekbespreking deelnemen . 

Dan nu het boek. Krznaric ziet vier fundamentele hindernissen voor lange termijn denken: gedateerde instituties, de macht van gevestigde belangen, onzekerheid in het hier en nu, en onvoldoende besef van urgentie. Gebruikmakend van het transformatieve potentieel van ideeën is het zaak onze gedachten te dekoloniseren van de tegenwoordige tijd. Daartoe formuleert hij zes vormen van langetermijndenken rond verbeelden, bekommeren en plannen. Cognitieve vaardigheden die je nodig hebt om een goede voorouder te worden.  Het gaat om: (1) Nederigheid tegenover de diepe tijd; (2) Erflatersmentaliteit; (3) intergenerationele rechtvaardigheid; (4) Kathedraaldenken; (5) Holistisch voorspellen en (6) transcedent doel. Bij elk van de zes vormen formuleert hij ook telkens één vraag ter overpeinzing of beter nog voor tijdens een bevredigend gesprek waarin je dingen zegt die je nog niet eerder hebt gezegd. 

Als je dit zo leest denk je misschien: "Hoog over" en " Aan welke kruidenthee heeft hij gezeten?" maar daar doe je het boek en de auteur te kort mee, want de ideeën staan goed uitgewerkt en worden ook heel concreet gemaakt. Zo gaat Krznaric in het hoofdstuk over intergenerationele rechtvaardigheid uitgebreid in op disconteren en discontovoeten. Hij ziet disconteren als een iconische uitdrukking van het koloniseren van de toekomst. Voor milieuplannen met zeer lange termijneffecten (vb getijdencentrale) en wanneer en sprake van onomkeerbare en catastrofale effecten die niet gecompenseerd kunnen worden door economisch groei zou je niet moeten disconteren aldus Krznaric. Nu is zijn taalgebruik misschien wat gezwollen, maar hij heeft wel een punt. Economische groei is vaak het argument om te disconteren. Nu echter niet alleen een Franse essayist maar ook het Europees Milieuagentschap stelt dat groen groei niet bestaat, verliest dat argument snel aan kracht. 



     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten