maandag 30 augustus 2021

Vaart maken met de brede welvaart

Een paar jaar geleden hadden we een prachtige KIS-masterclass van Bas van Bavel met een dito discussie over of je nu voor één indicator zou moeten gaan die het BBP kan vervangen of juist voor een dashboard van indicatoren. Oud-KiM directeur George Gelauff was het hierover zeer beschaafd niet eens met Bas van Bavel, maar het bleef onbeslist en dat is het eigenlijk nog steeds. Vandaar dat ik het ook al snel eens ben met Rutger Hoekstra als hij in ESB (met dank aan Onno voor het doorsturen!) stelt dat de discussie rond brede welvaart een beetje in een impasse is geraakt. Hij stelt zeven stappen voor om brede welvaart volwaardig in de beleidscyclus te krijgen om zo ook uit die impasse te komen:

  1. Creëer een systeem van welvaartrekeningen: Het is niet mogelijk om een model voor brede welvaart te bouwen zonder een rekeningenstelsel als basis te nemen. Gelukkig zijn onderzoekers waaronder Hoekstra hier al druk mee bezig geweest;
  2. Publiceer sneller en frequenter: De Monitor Brede Welvaart gaat over getallen van het jaar ervoor en voor sommige indicatoren twee jaar ervoor. Brede welvaart dient niet als oud nieuws te worden gezien.
  3. Denk na over wegingsfactoren: Masterclass revisited. Hoekstra gaat er tussen in zitten en stelt een kleine set van imperfect gewogen indexen voor gebaseerd op economische theorieën (zoals die over de discontovoet van Krznaric). Zo kom je én tegemoet aan de roep om integratie én je houdt een breder beeld op samenleving en planeet.
  4. Creëer modellen voor brede welvaart: voor Prinsjesdag, begrotingssystematiek of het doorrekenen van verkiezingsprogramma's. De planbureau schijnen dit over vijf jaar af te willen hebben, maar Hoekstra vindt dit te lang duren.
  5. Ondersteun internationale harmonisatie
  6. Deel kennis met andere pionierslanden: Klinkt sowieso al een stuk bescheidener dan koplopers, dus die punten zijn binnen. Naast het al door mij veelvuldig aangehaalde Nieuw Zeeland gaat het hier om Schotland, Wales, IJsland en Finland. Zonder andere nationaliteiten te kort te willen doen....dit moeten bijna wel zeker gezellige besprekingen worden! Dus ik zeg: "Lid worden".  
  7. Creëer draagvlak  



  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten