maandag 30 augustus 2021

Circulair gedrag in de toekomst

BIT IenW gedragsteam is samen met Future Consult een traject gestart om het toekomstige circulaire gedrag in beeld te brengen dat nodig is om de doelen van 2030 en 2050 te halen. En een belangrijk onderdeel daarbij is vanzelfsprekend hoe dat gedrag dan ook daadwerkelijk op te laten treden.  Dit doen we natuurlijk met nauwe betrokkenheid van niet alleen de CE-collega's maar ook met heuse denktankleden vanuit PBL, SCP, WUR, TNO, UFS, EZK en ASA (je begrijpt alleen organisaties met drieletterige afkortingen zijn gevraagd). Een mooi artikel om eens even in dit onderwerp te duiken is dat van Welch en collega's  (met dank aan PBL-collega Julia Koch). Tja  wat leren we daar zo al uit?:

  • In het circulaire denken wordt weinig nagedacht over de gebruiksfase van een product.
  • De consument wordt als snel gezien als een karikatuur van de immer rationele homo economicus  waarbij impliciet een hoge motivatie wordt verondersteld voor een radicale verandering van circulaire normen en consumptiegewoonten. 
  • Dit terwijl de route naar de circulaire economie volgens de auteurs niet zo zeer gezien zou moeten worden als die van een bewuste individuele verandering van consumptie, maar als het beïnvloeden of zelfs transformeren van onderling gerelateerde sociale praktijken die zich beter laten beschrijven als onbewuste, gewoonte groepsgedrag. Denk bijvoorbeeld aan de social practice 'eten' en relatie met de tijd en de plek van de social practice 'werken'. Ook al zal je de deze woorden niet gebruiken, het is vast niet lastig voor te stellen dat corona-thuiswerken niet alleen je manier van werken, maar ook je eten heeft beïnvloed. 
Makkelijker wordt het hier natuurlijk allemaal niet van, maar menselijke natuurgetrouwer wel. De auteurs zoeken een oplossing in het beter doorgronden van modellen voor collaboratieve consumptie (vb deelauto met de buurt) en product service systems (vb MaaS). Maar dat gaat niet zo maar. Daar voor moeten normen en consumptiepatronen op de schop met oog voor de sterk verschillende waardesystemen die ideële initiateven en business modellen (AirBnB) kunnen hebben.  

Kortom er is nog even wat te doen, maar mijn kennismaking met dit vakgebied ruim vier jaar geleden in Cork leidt nu dan toch nog tot een vervolg. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten