zondag 5 januari 2020

Jaaroverzicht 2019 - selectie van blogs die mij anders hebben doen denken

Monitoring van transities - Meten is weten, ok bij transities! Een set transitie-indictatoren  gelinked aan de X-curve van Loorbach met onderscheid in indicatoren voor structurele verandering (vb desinvestering en wetten ter ontmoediging van lineaire economie), culturele verandering (vb  breed gevoel van urgentie en dat lineair als onacceptabel gezien) en verandering in de praktijk (vb meer tweedehands winkels, minder fast fashion).




Denkfouten bij beleidsvorming. - BIT UK heeft er een tot lichte beschaming aanzettend rapport over gemaakt.




Draagvlak. - Hoe nodig is en kan je het ook maken in plaats van volgen?




Duurzaam denken is nog geen duurzaam doen - Een van de mooiste bijenkomsten van dit jaar, samen met DCO. Peter Kanne (I&O research) "Je hoeft als overheid niet te verwachten dat de burger uit zichzelf iets gaat doen. Vertel de burger wat er aan zit te komen, kom door met wet- en regelgeving en zorg voor dat level playing field. En bedenk de scepsis neemt toe dus zorg ervoor dat ook behoudende en armere burgers mee kunnen komen."




Beste gelezen boek - The Wizard and the Prophet. Dit boek van Charles C. Mann heeft bijzonder veel indruk op mij gemaakt. Aan de hand van de levens van wizard Norman Borlaug en prophet William Voigt beschrijft Mann de voortdurende strijd tussen vertegenwoordigers van het techno-optimism (de wizards) en die van de onheilsprofetieën (de prophets).




Klimaatdraken - Van deze bijeenkomst heb ik het meest genoten. Gaan we nu voor een systeemaanpak of leunen we op consumentenactivisme?




Transitiekunde voor politici - Ben Tiggelaar schrijft een gebruiksaanwijzing bij de transitiecurves.




Mooiste direct toepasbare idee - Met dit idee voor ride sharing kunnen we direct aan de gang. Alleen misvattingen en koudwatervrees houden ons tegen.




Pleidooi tegen consumentenactivisme - Klimaatdraken revisited


Geen opmerkingen:

Een reactie posten