zondag 27 februari 2022

Meedenken met de collega’s van de duurzame ICT

Nu het programma Duurzaam IenW zogezegd in de lijn is ingedaald is het mooi om te merken dat in ieder geval bij de lijn van de ICT-collega’s de energie er goed op blijft zitten. Zij zijn dan ook blijmoedig aan de slag met het maken van een Duurzame-ICT visie. Wat daarbij mijn inziens een beetje in de weg zit is dat niet zij, maar SSC-ICT namens IenW en vijf andere departementen aan de knoppen zit voor wat betreft het inkopen van mobiele telefoons, laptops, servers enzovoort. Eerdere pogingen van enthousiaste collega’s om de fairphone, duurzame zoekmachine, ecofont en dergelijke geïntroduceerd te krijgen zijn dan ook vastgelopen op een laat ik zeggen Afrikaanse rivier vol paarse krokodillen. Daar onze ICT-collega’s natuurlijk ook gewoon van Milieu zijn, heb ik ze uitgedaagd er eens fijn activistisch tegen aan te gaan, de duurzame lead te nemen en verbondjes te sluiten met de andere vijf departementen. Daarnaast heb ik als benoemd klankbordgroeplid de volgende suggesties gedaan: 

  Doe een nulmeting om vervolgens voortgang te kunnen meten maar ook om datagedreven te kunnen prioriteren op acties. Het is krachtig om ook in de duurzame ICT visie in beeld te weten wat veel impact heeft en wat minder. 

Voeg de kolom cultuur en gedrag vooral toe aan die van verduurzamen van ICT en verduurzamen met ICT (zie plaatje) maar bedenk dat de echte winst waarschijnlijk in de eerste twee kolommen zit. Door slimme inkoop maak je het gedrag van de gebruiker met een goede default (telefoon met lange levensduur, duurzame zoekmachine enz) al gelijk een stuk duurzamer. Voorbeeld dat ik noemde was dat een waterbesparende douchekop een stuk beter werkt dan mensen verleiden korter te douchen. 

Wacht niet met de uitvoering tot de visie en daarna strategie/uitvoeringsprogramma gereed is. Dit past ook bij de erfenis van het Programma Duurzaam IenW – pak het laaghangende fruit al op, laat voorgang zien dat stimuleert. Er loopt al het één en ander, dus dat is mooi!  





Geen opmerkingen:

Een reactie posten