In 2024 is de ambtseed aangepast en voorzien van de zin: "Een ambtenaar werkt in het algemeen belang voor onze samenleving en zet zich daar volledig voor in." De essaybundel; De vierde macht reflecteert op de vraag : "Wat is een goede overheid? " en gaat soms wat meer specifiek in op de vraag: Hoe je als ambtenaar te verhouden tot democratisch tot stand gekomen politieke opdrachten die in strijd zijn met de Grondwet, met grondrechten of die voorbij lijken te aan aan het maatschappelijk belang (ook voor de generaties na ons)? De meeste essayisten die hier iets over zeggen in de bundel, stellen dat we met de nieuwe zin uit de ambtseed geen ambtelijke vrijheidsgraden toevoegen. Machiavelli schijnt al iets geschreven te hebben over de onherleidbaarheid van het algemene belang. NSOB-essayist Henk den Uijl is nog wat stelliger en zegt: "Omdat ambtenaren niet democratisch gekozen zijn, hebben zij geen legitimiteit of recht het algemeen belang te verbeelden" . Ook Afshin Ellian doet een duit in het zakje: "Zodra de uitvoering van het kabinetsbeleid in een democratische rechtsorde afhankelijk wordt van het individuele oordeel of geweten van ambtenaren, komt het democratieprincipe in gevaar". Tenslotte geeft ook BuZa-collega Josef Wanders op basis van de BZK-handreiking hierover (zie link, wie kent h'm niet? ) dat openbaar protest van ambtenaren in de hoedanigheid van ambtenaar (ipv burger ) tegen het beleid van het eigen departement discutabel blijft. Deze essayist wijst mijn inziens zeer terecht ook op de vrije adviserende functie van ambtenaren met ruimte voor professionele tegenspraak ook tegen politieke voorkeuren in. Vandaar dat het ook zo noodzakelijk is om zonder zelfcensuur beslisnota's te schrijven. Deze worden in het kader van de Wet Open Overheid immers actief openbaar gemaakt ook voor besluiten waarbij de ambtelijk adviseur van geschreven mening is dat ze in strijd zijn met de Grondwet, met grondrechten of die voorbij lijken te aan aan het maatschappelijk belang. Zo lang we niet met Amerikaanse toestanden te maken krijgen in NL, kunnen we hier - mits ook echt zo toegepast - wel vooruit met deze aanpak. In de bundel overigens nog meer interessants. Een paar uitspraken:
- Over de goede burger: - Steeds minder zijn de 'autonome' burgers bereid om het 'heteronome' overheidsgezag te erkennen als het niet direct aan hun individuele eisen tegemoetkomt. Een beroep op het algemene belang helpt dan nog maar nauwelijks...- De als mantra herhaalde eis dat de overheid 'naar de burger moet luisteren' betekent eigenlijk dat de overheid moet gehoorzamen.
- Over de deskundige ambtenaar: - Mbt kennis over bijvoorbeeld ICT: 'tweedegraads onhandig': de expertise ontbreekt om de juiste expertise in te huren. -De deskundige ambtenaar met ook voortdurend een oog op de praktijk is het begin- en eindpunt van de goede overheid.