Donderdag promoveert BIT-IenW-collega Lisanne van Geffen op haar onderzoek naar voedselverspilling (...en hoe dat te voorkomen). Dit weekend las ik haar proefschrift, een mooi moment om ook eens even bij mijzelf te rade te gaan. Tijd voor een korte rondleiding door háár proefschrift en míjn koelkast, hoofd en voorraadkast:
- Voor Europa geldt dat 54% van het verspilde voedsel in huishoudens verspild wordt tegen 8% in de primaire productie, 22% in de voedingsmiddelenindustrie, 7% in winkels en tijdens distributie en 9% in restaurants. Binnen huishoudens vindt één/derde van de verspilling plaats in de vorm van wél bereid, maar niet opgegeten voedsel en twee/derde wordt al verspild voor het bereid wordt.
- Net als de 'wel/niet in de koelkast'-sticker van het Voedingscentrum, werkt het eetmaatje goed. Tenminste Lisanne liet zien zie dat drie/vierde van de mensen een eetmaatje (ze foto) daadwerkelijk gebruikt als ze er één krijgen. Maar dat leidt alleen tot minder verspilling als dit bij uitreiken gepaard gaat met de boodschap '80% van de mensen kookt nauwkeurig de juiste hoeveelheid pasta, rijst en couscous. Dit voorkomt voedselverspilling!".
- Mooie methodologische vondst: In focusgroepgesprekken over voedselverspilling kwam het de openhartigheid van het gesprek ten goede als deelnemers bij aanvang foto's deelden van voedsel dat ze zelf verspild hadden. Dit leek het taboe op verspilling wat hanteerbaar te maken; we verspillen per slot van rekening allemaal wel eens wat, is dan de boodschap.
En dan naar mij:
- Mensen die hun maaltijden vooruitplannen en boodschappenlijstjes maken, verspillen minder. Positieve check! De Picnic-thuisbrengservice heeft van mij een echte lijstjesmaker gemaakt!
- Gebrek aan overzicht in koelkast of voorraadkast verhoogt het risico op het vergeten van voedsel en daarmee voedselverspilling. Negatieve check! - het overzicht in onze koelkast is verre van ideaal en de voorraad
kastkamer voldoet zonder probleem aan de nog op te stellen NAVO-standaarden voor weerbaarheid. - Sommige mensen houden niet van overgebleven hapjes en andere juist wel. Positieve check - Kom maar door met overgebleven hapjes. Voorwaarde is dan weer wel dat ik ze in de koelkast terug kan vinden.
- Mensen kunnen gemotiveerd zijn geen voedsel te verspillen uit milieu, morele, ethische, sociale of financiële motieven. Positieve check - Welke van de motieven voor mij gelden weet ik niet zo goed. Wel weet ik dat ik liever koffiecupjes in het bos achterlaat dan dat ik eten weg gooi.
- Het 'good provider'- principe maakt dat mensen het als goede gastheer belangrijk vinden meer dan genoeg heerlijk en veilig eten voor te zetten aan hun gasten. Mixed check - ja daar trap ik zeker in al heb ik er ook genoegen in eten en drinken te serveren dat wel veilig is, maar ook zeker over de houdbaarheidsdatum heen is (zie hieronder). Vooral aan Jos!
- De kundigheid om voedsel op veiligheid te beoordelen. Positieve check. Niet van huis uit meegekregen maar zeker wel van de schoonfamilie; een houdbaarheidsdatum is niet meer dan een vrijblijvende suggestie; altijd door jezelf (of liever nog door anderen) laten kijken, ruiken en proeven.