zondag 6 maart 2022

Onderzoek Nature: G20-coronaherstelfondsen maar zeer beperkt duurzaam aangewend

In een onlangs gepubliceerde Nature publicatie wordt geconcludeerd dat van de 14.000 miljard dollar (ongeveer het BBP van China) die de G20 landen aan coronaherstel hebben uitgegeven maar 6% een CO2-emissiereducerend effect heeft en 3% zelfs een emissieverhogend effect (het gaan hier dan bijvoorbeeld om steun voor luchtvaartmaatschappijen). De Europese Unie - dus niet de individuele landen - geeft haar fondsen verreweg het meest duurzaam uit; bijna 50% van de uitgaven heeft een emissiereducerend effect (tegen 0% emissieverhogend). Bijna alle G20-landen steunen hun luchtvaartmaatschappijen, alleen Frankrijk krijgt een complimentje van de auteurs omdat ze als enige duurzaamheidsvoorwaarden aan steun voor AirFrance hebben gekoppeld. De auteurs geven vier aanbevelingen om fondsen duurzamer uit te gaan geven. Aanbevelingen die wellicht ook voor de Nederlandse fondsen ter inspiratie zouden kunnen dienen:     

(1) Geef net als Frankrijk duurzaamheidsvoorwaarden mee (niet alleen voor luchtvaart);

(2) Zorg dat het geld leidt tot een directe (ipv indirecte) emissiereductie (vb Zuid-Korea investeerde in isolatie van woningen, Duitsland in elektrische dienstauto's);

(3) Investeer in een post-carbon industrie (vb EU zet in op ontwikkelen van Europese accu-industrie)

(4) Technici: Onderzoek hoe een uitgegeven euro het meeste emissiereductie oplevert. Sociale wetenschappers: onderzoek waarom er zulke grote verschillen tussen op het oog ook vergelijkbare landen zitten.  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten