maandag 29 april 2013

Kennis: Hans Boutellier op de LEF sessie Nieuw Burgerschap

Hans Boutellier trad op als gastspreker tijdens de RWS LEF sessie over nieuw burgerschap (26/4) en ging in op de vraag: 'Wat betekent nieuw burgerschap voor overheden?". Hij kon daarbij goed putten uit zijn  boek De Improvisatiemaatschappij.

Boutellier ziet drie grote bewegingen die ook terugkomen in de trendbeschrijving in de SKIA IenM : (1) internationalisering; (2) individualisering in de betekenis van eigen emotie eerst en je pas daarna afvragen hoe die zich verhoudt tot de omgeving en (3) informatisering. Valkuil voor de overheid is aldus Boutellier het dicht regelen vanuit een veiligheidsobsessie want dan krijg je ongerichte complexiteit. 

Wél een goede reactie zou zijn: (1) sturen op dynamiek die al gaande is op een kanaliserende en niet regisserende wijze (...maar loslaten gaat weer te ver). Dus als het ware faciliteren wat goed is en begrenzen wat slecht is; (2)  Denk in thema's/ kaders en niet in regels; en (3) stimuleer wederkerigheid. "Wij doen dit, u doet dat".  

In reflectie op de uitkomsten van de werksessie gaf hij nog aan dat het van belang is als overheid te beseffen dat incidenten nu eenmaal belangrijk zijn. Daar zou je op moeten anticiperen als overheid. Ook adviseerde hij nog de trekkers van maatschappelijke initiatieven ook echt de ruimte te geven trekker te zijn. 

http://www.youtube.com/watch?v=m0Edk0ZecRE    




Geen opmerkingen:

Een reactie posten