Op woensdag 23 augustus (10.30-12.00 uur) zit ik het zomerwebinar Betrokken burgers voor. Tijdens dit webinar presenteert Jetske Bouma het in de titel genoemde signalenrapport. Na afloop gaat zij in gesprek met Judith Elsinghorst (directeur Omgevingsveiligheid en Milieurisico's) en het overige publiek. O ja en ikzelf doe ook mee natuurlijk. Ik kijk hier erg naar uit al was het alleen maar omdat het rapport zeker wat extra aandacht en navolging verdient. Het rapport benoemt de volgende acht signalen:
- Burgerbetrokkenheid gaat over meer dan participatie
- Versterk de kwaliteit van participatie
- Neem weerstand serieus
- Maak diversiteit van burgers uitgangspunt van beleid
- Deel de feiten en zorg ervoor dat beleid begrijpelijk is
- Faciliteer burgerinitiatief en werk samen aan de opgaven
- Maak duurzaam gedrag logisch; zorg voor een geschikte omgeving en context
- Leer meer van de ervaringen met en de kennis van burgers
Het is een helder geschreven, compleet en breed rapport. Die breedte is zowel goed als, tegelijkertijd ook een beetje de makke. Als beleidscollega zakt de moet je in de schoenen bij de vraag: Waar te beginnen? Dan maar tot een wat meer behapbare selectie komen. Voor mijn persoonlijke top 3 laat ik dan nummer 7 even zitten omdat die net iets te comfortabel raakt aan waar we bij het BIT dag dagelijks mee bezig zijn. Dan ga ik voor 3, 4 en 5.
Neem weerstand serieus 'Het serieus nemen van weerstand vraagt om erkenning van tegenstrijdige belangen en om het niet langer schermen met metingen, toetsing aan normen of risicoberekeningen die laten zien dat het allemaal wel meevalt.' Dit wordt een hele interessante voor het NMP.
Maak diversiteit van burgers uitgangspunt van beleid Dit...'vraagt om beleidsinterventies die rekening houden met cognitieve, fnanciële en sociale vermogens van burgers en waarbij de overheid aandacht heeft voor de consequenties van het beleid voor verschillende groepen en voor de verdeling van lusten, lasten en risico’s.' (zie ook blog over WRR-rapport rechtvaardig klimaatbeleid link).
Deel de feiten en zorg ervoor dat beleid begrijpelijk is. 'Duidelijk communiceren betekent ook eerlijk zijn over mogelijke nadelen en onzekerheden, en transparant zijn over waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt.' 'Het is daarbij van groot belang om de feiten te delen, en zorg te dragen voor een gezamenlijke kennisbasis.' Bij dit laatste moest ik even denken aan het Motivaction-rapport dat ik vorige week besprak (zie link) waaruit blijkt dat 39% van de NL'ders klimaatverandering (vooral) als natuurverschijnsel ziet. Werk aan de winkel denk ik dan.
Ook deze top 3 vormt al een flinke kluif. Hoe dan ook denk ik dat het goed is deze en stiekem toch ook de andere signalen te verwerken in de pilots voor opgavegericht werken. Daarin zijn per slot van rekening de studieuze en reflectieve condities aanwezig om veilig te oefenen.
Stuur vooral even een mail als je online deel wilt nemen aan dit zomerwebinar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten