zondag 18 april 2021

Ausgangsbeschränkung

Toegegeven ik had ook geen idee wat het betekende, maar na twee minuten podcast luisteren (FAZ-Wissen) wist ik het: uitgaansbeperkingen of meer in het bijzonder de avondklok. Grondig als altijd waren zijn ze bij FAZ weer eens goed de internationale vakliteratuur in gedoken om er achter te komen hoe goed zo'n avondklok nu eigenlijk bijdraagt aan de vermindering van de verspreiding van corona. Het antwoord op die vraag luidt tweeledig: wisselend en met onzekerheid omgeven. Zo is er bijvoorbeeld een heel sterk voorbeeld. In Frans Guyana heeft het grotendeels in afwezigheid van andere lock-down achtige maatregelen een duidelijk positief effect gehad. In Frankrijk zelf leek in één geval van de het omgekeerde sprake: de avondklok leidde tot iets meer besmettingen mogelijk vanwege meer drukte op tijden waarop men wel naar buiten mocht. Het overgrote deel van de studies vindt geen echt duidelijke effecten, bovenal omdat - gelukkig maar - de avondklok onderdeel uitmaakte van een reeks aan maatregelen. Dat maakt het lastig  het effect van één van de maatregelen scherp in beeld te krijgen als je direct kijkt naar R of het aantal geïnfecteerden. Als je echter mobiliteit bestudeerd als proxy van aantal ontmoetingen met kans op besmetting (toegegeven daar is het één en ander op aan te merken) dan is het mogelijk separaat naar het effect van de avondklok te kijken. En op basis van onder andere een Nederlandse studie waarin met videotellingen gekeken is naar de lopende de mens op straat en een Duits studie waarin gewerkt is met - als ik het goed begrepen heb - mobiele telefoondata, kan met enige mate van zekerheid geconcludeerd worden dat de impact van de avondklok nogal klein is. Wat veel beter zou werken is veel meer mensen met een kantoorbaan thuis te laten werken.  Daar zit nog een enorm potentieel hetgeen ook de mobiliteitsdata laten zien. Waarom wordt daar dan niet meer op ingezet in plaats van op een sterk vrijheidsbeperkende maatregel als de avondklok vragen de FAZ-presentatoren zich hardop af.  Zij speculeren dat een avondklok een stuk eenduidiger te communiceren is (en te handhaven voeg ik daar dan aan toe) en dat thuiswerken betrekking heeft op de economie en tot weerstand van ondernemers gaat leiden.  Daar zit zeker wat ik denk ik dan. Bij corona gaat het niet alleen om het afwegen van vrijheid en veiligheid, maar spelen begrijpelijkerwijs ook uitvoerbaarheid, maar ook expliciete en impliciete politieke keuzes een rol. 


1 opmerking:

  1. Ha Gert-Jan,
    Altijd inspirerend jouw blogs !
    Als je toch gespreksleider bent kan je dan ook eens twee ergernissen van me agenderen:
    - Het waanzinnige energieverbruik van de Bitcoins
    - Het waanzinnige energieverbruik van de datacenters die ongevraagd zoveel mogelijk van je willen opslaan en zoveel mogelijk voor je willen doen zonder dat je het weet en zonder dat je daar expliciet toestemming voor hebt gegeven.
    Googles, Amazon etc. vreten de duurzame energieproductie weg.

    En als je over duurzaam transport gaat modereren kan je misschien ook de spoorlobby eens aanpakken. NS pikt wel de windmolenstroom in maar verzuimt o.a. de duizenden kilometers geluidsschermen te co-benutten voor de opwekking van stroom.
    En die lobby voor meer hogesnelheidsverbindingen is helemaal pervers.

    Met vriendelijke groeten

    Hugo Gordijn

    BeantwoordenVerwijderen