zondag 28 maart 2021

Pinguïn Fred leest Leugen & Waarheid van Bas Heijne

Komende donderdag bespreken we de Pinguïns Leugen & Waarheid van Bas Heijne. Prachtig boek, niet te groot formaat, ingebonden bundel met daarin 17 gesprekken met hedendaags denkers over geschiedenis, informatiemaatschappij, religie, nepnieuws, democratie, extreemrechts, wetenschap, racisme, vertrouwen, verlichting, natuur, het goede leven, ongelijkheid en klimaatverandering. Het zet in ieder geval allemaal tot denken aan. Een korte overkoepelende bespreking zit er niet echt in dus volsta ik met een reeks citaten die mij bleven hangen:

Michael Blastland (wetenschapsjournalist): "Pseudo-wetenschap herken je aan "experts" die geen twijfel kennen"

Mark Lynas (schrijver en klimaatactivist): "Ik vind, dat wanneer je de wetenschap als leidraad neemt, je ook consequent moet zijn. Je  kunt niet vóór de wetenschap zijn als het om klimaatverandering gaat en dan ineens niet wanneer het gaat om een onderwerp waarover onder experts net zo'n grote consensus bestaat, zoals in het geval van de veiligheid van genetisch gemodificeerde gewassen. En ook wanneer het gaat over nucleaire energie."

Angela Saini (wetenschapsjournalist): "Wanneer we iedereen de hele dag de les lezen, wanneer we iedereen constant veroordelen, hebben we op een gegeven moment niemand meer over om mee samen te leven".

Géraldine Schwarz (schrijver en documentairemaker): "Bewustzijn van het verleden zie ik niet zozeer als een morele plicht, maar als een instrument om wat we hebben te beschermen...Kennis van het verleden zadelt ons niet op met schuldgevoel en zelfkwelling. het maakt ons verantwoordelijk voor het heden, dat is iets anders"

David Wootton (historicus): "Mensen zijn doorgaans verknocht aan hun vertrouwde ervaringen en gewoonten, ze zijn vaak ten diepste conservatief, willen weten waar ze aan toe zijn, gedragen zich vaak tribaal, zijn van nature wantrouwend tegenover buitenstaanders....als je niet wil beseffen dat mensen zich geborgen willen voelen, een gevoel van continuïteit nodig hebben en zich instinctief verzetten tegen al te snelle veranderingen, moet je niet raar opkijken als je fascistoïde reacties oproept." 

Peter Pomerantsev (journalist en onderzoeker): "We ervaren geen gedeelde realiteit meer. Het resultaat is agressieve polarisatie, maar ook verwarring en grote onzekerheid". "Wanneer iemand de wildste dingen beweert, een schop geeft tegen de feiten en volkomen onvoorspelbaar is, vinden mensen dat fascinerend en ook bevrijdend...laten we het anarchistische plezier dat mensen daaraan beleven, niet onderschatten"  

Hartmut Rosa (socioloog en filosoof): "De democratie belooft ons dat we de samenleving kunnen vormgeven, maar wat overheerst is het gevoel dat we machteloos staan tegenover sociale ongelijkheid, klimaatverandering, enzovoort. We bewegen voortdurend tussen verlangen naar almacht en een gevoel van totale machteloosheid"




Geen opmerkingen:

Een reactie posten