zondag 21 maart 2021

Exit- en prikstrategieën

Het ongeduld met de corona-maatregelen is zeer begrijpelijk, maar komt met de groei van het aantal geïnfecteerden epidemiologisch gezien hoogst ongelegen. Des te mooier dat een Duitse onderzoeksgroep verbonden aan het Max Planck Instituut een mooi artikel heeft geschreven over exitstrategieën (weer prachtig behandeld in de podcast FAZ Wissen).  Super relevant ook voor de Nederlandse situatie omdat net als in Nederland ook in Duitsland de Derde Golf is aangebroken en omdat de situatie vanaf 1 maart gemodelleerd wordt; actueler kan bijna niet. 

Wat hebben ze bestudeerd? Bij voortschrijdende vaccinatiegraad modelleren ze vijf scenario's: 

  • (1) Sturen op maximale bezetting van de IC-capaciteit - Meteen beginnen met het versoepelen van maatregelen met de hand aan de knop kijkend naar de bezetting op de IC; 
  • (2)(3)(4) Versoepelen op het moment dat respectievelijk alle 80+'ers, alle 60+'ers of alle 20+ zich hebben kunnen laten vaccineren. Bij het versoepelen ook weer sturen op IC bezetting;
  • (5) De strenge variant waarbij je stuurt op een relatief klein aantal geïnfecteerden dat met testen en bron en contactonderzoek goed is te volgen.     

En wat komt eruit? Het is vooral de gestaag toenemende vaccinatiegraad die tot versoepeling kan leiden. Scenario's 1 t/m 4 geven eigenlijk alleen de mogelijkheid tot tijdelijke versoepeling die al snel weer tot een nieuwe golf kan leiden met bijbehorende extra doden. De makers van de podcast stellen daarbij dat Boris Johnson nu bewust voor strategie 5 kiest van wege het psychologische comfort van de one way street to freedom; vanuit een idee dat het steeds lastiger wordt acceptatie te krijgen voor een ping pong effect van versoepelen versus de wederinvoering van strenge maatregelen.    

Achtung. Het is nog een preprint en wellicht is er meer natuurgetrouwheid te bereiken als je parametrisatie voor Nederland en voor verschillende type maatregelen (inclusief sneltestbeleid) specificeert, maar een mooi en handig model lijkt het zeker. 

Ondertussen is het dus vooral inzetten op ontzettend snel en veel prikken zetten. Ook daarover is een studie verschenen en die is dan weer wel zeer bemoedigend te noemen. Door de tijd tussen de twee prikken te verlengen van, de volgens de bijsluiter maximaal aangegeven, 42 dagen naar  84 dagen (12 weken) is veel beschermingswinst te behalen en kan je veel doden voorkomen.  De mRNA-vaccins gaan nauwelijks in effectiviteit achteruit en het Astra Zeneca-vaccin gaat zelfs beter presteren (bron: andere bron van FAZ). Wel fijn om dan in het tweede kwartaal wél voldoende besteld vaccin binnen te krijgen en een hoge vaccinatiebereid blijft ook dan van belang. 

Tot die tijd kan je alvast  je eigen sterftekans modelleren bij besmetting. Het Data-team van de Economist is enorm te keer gegaan en heeft miljoenen Amerikaanse data gebruikt om sterfte- en ziekenhuisopnamekans te plotten afhankelijk van geslacht (dat is even schrikken), leeftijd en onderliggend lijden. Dat helpt om in afwachting van versoepeling weer even fijn bij de centrale verwarming te willen blijven zitten.



   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten