Enige jaren geleden deed ik een cursus scenario's maken. Daar hoorde natuurlijk ook het construeren van de bekende assenkruisen bij. Als check moest je dan wel controleren of de vier resulterende kwadranten uit een assenkruis allemaal voorstelbare scenario's opleverden. Wanneer dat niet het geval bleek, moest je concludeerden dat de eerst zo subliem bedachte assen in de praktijk toch niet zoveel zeggingskracht hadden.
Hier moest ik van de week aan terugdenken bij het invullen van het Kieskompas. Vier jaar geleden was ik al eens vol lof over het Kieskompas. Maar wat mij toen ook al op viel is dat er rechtsboven (progressief-rechts) en linksonder (conservatief-links) sprake is van grote kwadrantgaten. En dan is natuurlijk de vraag: "Deugen de assen niet, of zit er wel degelijk electoraat in die zwarte gaten, maar zijn er geen politieke partijen die hierbij aansluiten?". Bij dat laatste de disclaimer dat het Kieskompas lang niet alle nieuwe politieke partijen een plekje hebben gekregen in het assenstelsel; het zou dus kunnen dat één of meer van de nieuwe partijen de kwadrantgaten verkleinen.
Verder geldt dat D'66 nu precies op de as zit maar bij vorige verkiezingen iets meer in het progressief-rechtse kwadrant zat. Maar goed van een partij van het type Groenrechts lijkt momenteel echt nog geen sprake. Ik hoef echter niet heel diep mijn vriendinkring in te duiken om klimaatoplossingen aangereikt te krijgen die je best Groenrechts zou kunnen noemen (vb "vliegen moet door fikse prijsverhogingen weer iets voor de happy few worden"). Kortom van enig electoraal potentieel lijkt sprake.
Over het kwadrant conservatief-links hoorde ik laatst een interessante podcast van de Groene Amsterdammer. Een denkend deel van de Amerikaanse Republikeinse partij wil zich ontwikkelen in de richting van working class conservatism. Dat combineert een hoger minimumloon, grotere rol voor vakbonden en lokale werkgelegenheid met een conservatieve sociale agenda (aandacht voor religie, immigratie, strenge abortusregelgeving enz). Hun hoop daarbij is om zo ook voor de demografisch steeds relevantere latino-bevolking van Amerika een aantrekkelijk alternatief te zijn.
Maar goed hoe zit dat eigenlijk in Nederland? OK 50plus en PVV zitten een heel klein beetje in dit kwadrant maar veel kleiner wordt het kwadrantgat er niet van. Bij het beluisteren van een podcast van NRC komt het beeld naar voren dat er ook in Nederland flink wat stemmen in dit kwadrantgat zouden kunnen zitten. Zo blijkt- aldus de podcastmakers - een deel van de SP-stemmers hier eigenlijk best thuis te horen, maar dat het partijkader zich meer thuis voelt in het progressieve kwadrant.
Tussenconclusie: de assen deugen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten