maandag 27 oktober 2014

Kennis: Te gast bij heidag DGMI- kenniscoordinatoren

Voelde me zeer vereerd dat ik als enige intruder bij de heidag van de kenniscollega's van DGMI mocht zijn. De reistijd van 3 minuut 12 seconden naar het Carlton Beach hotel bleek ruim voldoende om doorweekt aan te komen. Wat een ti-ta-takke weer was het die dinsdag zeg. Het stormde zo hard dat de wind vervaarlijk onder het bitumen op het plakke dak kroop. Hoe dan ook een hele prima bijeenkomst met veel nieuwe en terechte aandacht voor het zogenoemde kennisbesef bij de collega's. Stap 1 van de kennisaanpak bij DGMI lijkt dan ook gericht te zijn op het vergroten van het collegiaal besef dat kennis een belangrijke productiefactor bij het maken van succesvol beleid. Dat lijkt me een goed idee, en ook voor de hele beeldskern of, kom op, heel IenM. Maar dan doe ik RWS te kort waar dat kennisbesef al wél langer aanwezig is. Robert Jan en Brigitte zitten er als zogenoemde buitenboordmotoren boven op om een impuls te geven aan het kennisbeleid en aan hun energie en inzet zal het zeker niet liggen. Zorgpunt voor de verdere uitwerking en uitvoering is dat maar één van de kenniscoordinatoren die voor continuïteit moeten zorgen als de buitenboordmotor wordt losgekoppeld, substantieel tijd heeft gekregen om ook echt serieus invulling te kunnen geven aan de rol van kenniscoordinator. 


zaterdag 25 oktober 2014

Kennis: Lezing Martijn van der Steen (NSOB) over rapport Leren door doen

Helemaal passend bij het thema van het KIS-bericht hadden Gerard en Marjolein Martijn weten te strikken voor een lunchlezing over de Energieke Samenleving. Er hadden zich maar liefst 91 mensen aangemeld om zich bij te laten praten over dit toch wel in het oogspringende resultaat van het werk aan de SKIA IenM :-) Gelukkig kwamen ze niet allemaal opdagen want de broodjesschalen zagen er al snel uit als na een bezoek van een plaag sprinkhanen. Na eerst voor een volle zaal te hebben verkondigd dat ik, na een bezoek aan een buurtavond over de collectieve aanschaf van zonnecellen, inmiddels een schijthekel aan de Energieke Samenleving had, mocht Martijn er nog proberen wat van te maken. Martijn is een goed spreker en wist zijn publiek drie kwartier te boeien. De gelaagde aanpak: dus eerst presentatie ( met een verbod op vragen stellen) dan kort plenaire vragen en dan stellingendiscussie, bleek goed te werken. Dit past goed bij het idee dat sommige mensen eerder weg willen en dat het dan niet handig is om mensen toe te staan tussendoor vragen te stellen. De stellingendiscussie liet ziet dat de door NSOB en PBL benoemde dilemma's ook echt dilemma's zijn want bij iedere stelling waren voor en tegenstemmers. Ook de sceptische insteek, dus die van dat de overheid vooral de Energieke Sameneleving bedenkt om zich goedkoop te ontdoen van verantwoordelijkheden, vindt aanhang. Vooral bij mensen die chocola hebben moeten maken van aan hun bejaarde ouders gerichte brieven van zorginstellingen. 


Kennis: cocreatie 'Hoe organiseer ik een op beleidsrealisatie gerichte prijsvraag?"

Donderdag precies een uur met z'n zessen gecreëerd aan een soort van handreiking 'Hoe organiseer ik een prijsvraag.' Onder het mom van zes weten meer dan één en het is nog leuk ook zijn we aan de slag gegaan. Het is toch altijd weer prachtig om te merken dat de gedachten van anderen jou weer aan andere mogelijkheden en ideeën laten denken. De aanleiding was de wens van de collega's van KLimaat, lucht en geluid om een prijsvraag te bedenken ter ondersteuning van de klimaatagenda en als manier om de energieke samenleving te betrekken. Samen met Brenda ( nu nog directie Participatie, straks KLG :-) help ik wat mee van uit SKIA thema A Energieke Samenleving. Dankzij de cocreatie hoeven niet bij nul te beginnen en hebben we al een groot aantal noties verzameld rond doelgroep, communicatie, wat is de prijs eigenlijk?, het slim samenstellen van een jury, doorlooptijd, pitchingevent, netwerkvorming van de deelnemers enz. Goed dat we de ervaring van Daphne (met prijsvraag Leegstaande (kantoor)panden) en van Marjolein (Duurzame ideeën voor de Noordzee) aan boord hadden. Van mijn trouwe lezer Arend Nagel kreeg ik nog als tip om bij prijsvragen waar ook bedrijven aan mee mogen doen, even goed op de aanbestedingsregels te letten. Kijk daar zou ik dan weer helemaal niet aan gedacht hebben.


zaterdag 18 oktober 2014

Strategie: Deltaprogramma onder de loep vanuit drie verschillende posities

Het informeel strategennetwerk stond deze keer in het teken van het Deltaprogramma. Met Marjolein als kersverse gastvrouw blikten drie nauw betrokken IenM collega's terug en voorruit. Katja Portegies deed dat vanuit de positie als lid van de staf Deltacommisaris, Lilianne van Sprundel als DGRW'er en Willem Jan Goossen als IenM vertegenwoordiger in de regio. Was voor mij en andere toehorende en meediscussierende IenM'ers een mooie insteek om die verschillende perspectieven langs te zien komen. Bestuurskundige Geert Teisman zegt altijd dat je de zaken juist complex moet maken in plaats van simpel afbakenen en daar zijn ze in het Deltaprogramma geweldig goed in geslaagd. Hoewel ik me wel eens vergapen heb aan het woud van deelprogramma's, stuurgroepen en kort opvolgende aflevermomenten heeft dit alles misschien ook wel bijgedragen aan het succes van het Deltaprogramma. De metafoor van de goed werkende buitenboordmotor zonder de boel te verbouwen door aan de bestaande bevoegdheden te sleutelen, ging dan ook meerdere malen over tafel. Zat net de BZK enquete in te vullen over ambtelijke waarden als integriteit, openheid, gelijkheid enz. De waarden efficiëntie en effectiviteit die ook in de enquete terugkwamen kunnen natuurlijk ook gewoon botsen denk ik dan maar. De situatie van twee stuurgroepen voor het Deltaprogramma Rivieren doet dan misschien niet efficiënt aan, maar is klaarblijkelijk wel effectief. En dat hebben ze bij het Deltaprogramma ook gedacht (... maar dan eerder :-))


Kennis: Kenniskamer in aantocht!

Op 28 oktober is het weer zo ver dan vindt de IenM Kenniskamer plaats. Dit is de tweede keer dat ik als secretaris verantwoordelijk ben voor het hele gebeuren en dat is nog een flinke kluif. In ieder geval goed om te merken dat zo'n bijeenkomst prima dient als kristallisatiepunt om weer vorderingen te maken met de uitvoering van het kennisbeleid. Misschien wel het ingewikkeldste punt op de agenda is de strategische visie op de zogenoemde grote faciliteiten ( zeg maar dure meetapparatuur en installaties, meettorens, windtunnels, deltagoten enzovoort). Vroeger was het ook al belangrijker om bij aanschaf van zo'n ding goed na te denken over nut en noodzaak, maar toen werden ze nog uit de aardgasbaten betaald. Nu dat niet meer kan wordt er door de kennisinstituten begrijpelijkerwijs naar IenM gekeken waar het gaat om de financiering van faciliteiten die nodig zijn bij het behalen van onze maatschappelijke doelen. Maar goed er zijn flink wat redeneerstappen in het spel waar het gaat om de onderbouwing of zo'n faciliteit wel echt nodig is, of niet zo'n  zelfde installatie die in het buitenland staat gebruikt kan worden, hoe andere gebruikers meebetalen enz enz. Een ingewikkelde discussie waarmee we wel iedere keer een stapje verder komen en waarbij het helpt dat betrokkenen ook wel weten dat we allemaal in ieder geval deels in het zelfde schuitje zitten. 

Kennis: Visualisatie, eerst zien dan geloven?

Van de week op bezoek geweest bij Stijn Koole, landschapsarchitect bij Bosch en Slabbers in Den Haag. Stijn is oa samen met James Davidson ( zie vorige blogs) actief in the Dutch Dialogue rond de Brisbane River. Hij heeft me de resultaten laten zien van de pre-ontwerpsessie uitgevoerd tijdens het Delta's in times of climate change-congres in Rotterdam. Het betreft hier vooral inleidende beschietingen op weg naar een vijfdaagse ontwerpsessie in Brisbane in mei 2015. Dit moet dan weer bijdragen tot het Brisbane Floodmanagement Plan. Eerder heeft hij al meegedaan aan ontwerpsessies die ze charettes noemen (what' s in the name?) in New Orléans, St. Louis, LA, Florida en NY. Volgens Stijn zijn landschapsarchitecten hier goed in omdat ze met hun gevoel voor visualisatie lokale en buitenlandse experts , locale, bestuurders en disciplines samen kunne brengen. Leerzaam om te zien dat er ontzettend veel voorbereiding in gaat zitten om kaartmateriaal en meetgegevens te verzamelen en te integreren. Dit laat ook maar weer het belang zien van goede basisgegevens om sowieso aan de slag te kunnen met het oplossen van problemen. Dit alles betekent voor een architectenbureau ook een flinke voorinvestering met onzeker resultaat. St. Louis heeft Bosch en Slabbers een grote vervolgopdracht binnengehaald, maar in andere gevallen moet dit nog gaan blijken. Begin december haal ik Stijn naar IenM om over zijn werk te vertellen, vooral gericht op de collega's bij DGRW die met klimaatadaptatie en gebieden bezig zijn. Als voorproefje een mini-documentaire van de overstroming van Brisbane in 2011.