zondag 2 februari 2014
Kennis: Voorbereiding Kenniskamer
Petra Robben is al flink op weg met het in beeld brengen van de programmeringscycli van de kennisinstituten en wist van de week al A3-formaat jaarcycli op tafel te leggen. Het is natuurlijk nog even zoeken naar een geschikt detailniveau over de instituten heen maar dat gaat helemaal goed komen. De collega's van de beleidsdirecties zijn inmiddels ook aan de slag met het in beeld brengen van de toekomstige kennisbehoefte voor de periode over de huidige en de volgende twee SKIA's heen. Hierover met Hans ook een mooie aftrapdiscussie met het directieteam van PBL gevoerd. Deze week ook verder kennisgemaakt met Anneke van Leeuwen van WVL die vanuit WVL meedenkt over kennisbehoefte voor duurzame leefomgeving. Zij weet bijvoorbeeld veel af van hoe om te gaan met kennisontwikkeling ten behoeve van de decentrale overheden. Mooi dat we van de Kenniskamer gebruik kunnen maken om wat momentum te creƫren voor deze onderwerpen.
Strategie: Leren van het Verre Oosten en - waarom ook niet-Australie
Gerard, Onno en ik hadden van de week wat collega's van adviesbureau BMC op bezoek. Zij maken ook wat ruimte voor strategisch onderzoek die zij onder andere benutten om lessen te trekken uit hoe in het Verre Oosten (Singapore en Hong Kong) en Australie (Sydney) met ruimtelijk beleid de economie geboost wordt. Hoewel we ons niet op alle punten lieten overtuigen was het een mooie en aangename discussie. Sowieso heel sterk dat ook adviesbureau's ruimte maken om aan strategische kennisontwikkeling te doen.
Kennis: Horizon 2020 a gogo
Het was een goede week voor Horizon 2020. Samen met Piet heb ik nu de datum voor de volgende workshop op 26 februari vast gezet. Ter voorbereiding hebben we samen met wat DGB' ers een eerste gesprek gehad over de link SKIA DGB en de call tekst voor Green Transport. Het is voor de betrokken nog best lastig om de kansen te zien en dat is begrijpelijk. Ben nu zelf maar de call -teksten en de SKIA DGB ingedoken om te zien waar wat mij betreft kansen zitten. Dit kan ik dan weer pitchen bij DGB om het enthousiasme wat aan te wakkeren. Bij DGMI zitten er ook zeker kansen. De overigens zeer prima Van Afval Naar Grondstof (VANG)-brief aan de Tweede Kamer bevat met actie 34 dan ook het concrete voornemen Horizon 2020 optimaal te benutten. De call tekst voor Circular Economy bevat ook echt thema's die met de VANG-brief op schoot geschreven lijken te zijn. Daar moet toch wat te halen zijn in de driehoek met kennisinstituten en actieve partners van de IE-beursvloer Circular Economy zou je zeggen. Het waterdeel van DGRW is bij WVL in goede handen. Zij organiseren donderdag met Deltares een crashactie om kansen uit Horizon 2020 op te halen. Een last but not least schiet Henk Snoeken ons te hulp om voor Smart Cities kansen te spotten. Ik durf dus best te stellen dat het opgang komt. Misschien een beetje laat maar Adriaan Slob (TNO) stelde mij op gebied van de timing gerust met een voorbeeld waarin hij binnen 6 weken een gehonoreerd voorstel voor de voorganger van Horizon 2020 in elkaar knutselde.
Kennis: Goede voornemens SKIA
Het nieuwe jaar geeft natuurlijk ook weer nieuwe energie om de SKIA-thema's aan te zwengelen. Over energie gesproken.....Thema A Energieke Samenleving gaat gestaag. Deze week bijgepraat met de collega's van directie Participatie, directie Communicatie en FMC. We gaan nu een plannetje maken en een short list van beleidstrajecten die we gaan verleiden om aan de slag te gaan met het wat mij betreft zeer inspirerende en op de praktijk gerichte rapport van de directie participatie. Als het even kan proberen we te twinnen met de beleidstrajecten waar van uit SKIA thema C Gedrag met het Behavioural Insight Team mee gepilot wordt. Machiel Hendrikse van FMC is hier nu ook bij betrokken en die heeft enthousiasme en tijd om hier mee aan de slag te gaan.
Voor thema B Financiering is het goede nieuws dat Bart Veuger (RWS) voor een half jaar heeft bijgetekend. Hij gaat de interne Community of Knowledge weer nieuw leven in blazen en voelt zich daarbij zeer gesteund door de masterclass over financiering die Saskia op 8 april organiseert. Een mooi stukje combineren lijkt me. Al pratend kregen we gelijk een idee voor ideeenmanagement....regelen dat beleidskern en RWS bij elkaar in de agenda kunnen kijken. Nu moeten we het met een gestreept balkje doen.
Voor thema D Gebiedsontwikkeling heb ik deze week weer bijgekletst met Renee Mekel. We gaan samen bedenken hoe we zoveel mogelijk IenM'ers naar het VerDuS congres op 17 juni krijgen. Hier toe gaan we binnenkort met Ymkje de Boer brainstormen.
Thema F Duurzame mobiliteit is nu in handen van Herman Taal (DGB). Maandag spreek ik verder met hem en Saeda Moorman (KiM) over de uitvoering van de Kenniskamer-actie mbt de hulp die KiM gaat bieden bij de vraagsturing op dit thema. Hopelijk biedt dit voldoende perspectieven om de CoK Duurzame Mobiliteit weer te activeren.
Voor een update van Thema G Het sluiten van ketens hoefde ik de KIS-gang niet te verlaten want daar weet Onno alles van af. Edwin Meeuwsen (DGMI) trekt hier bijgestaan door Onno voortvarend aan. Er is nu een bijgewerkte lijst van kennisvragen over de beleidsDGs heen. Daar moet eerst nog even een kwaliteits- cq prioriteringsslag overheen en dan is het zaak de lijst te toetsen bij de kennisinstituten. Daarbij willen we weer gebruik maken van de padlet zoals we dat voor de CoK Duurzame Mobiliteit hebben gedaan. Edwin is hier ook enthousiast over.
Dan ontbreken nog Thema C Gedrag die echt als een tierelier loopt en Thema E Knooppunten en Netwerken die gebukt gaat onder het pensioen van Emiel Dil
Abonneren op:
Posts (Atom)