zondag 24 november 2013

Kennis: Pastasaus

In NRC Weekend deze week een dubbelpagina-interview met Malcolm Gladwell. Zijn TED-praatje over spaghettisaus en slappe koffie is een van mijn favorieten aller tijden! Heel passend is dat zijn haar er ook ziet of er een voetzoeker ontploft is in een pak volkorenspaghetti. 


KIS: Kis op heisessie

Afgelopen week is KIS op heisessie geweest en hebben we o.a. uitgebreid stilgestaan bij het werkplan voor 2014. Beoogde topprio's zijn daarbij de inzet op de strategie IenM 2016-2020 en de samenwerking met kennisinstituten rond het creëren van partnerships. De grote uitdaging (maar daar houden we van) daarbij is de winkel open houden terwijl in de zomer de meerderheid van de KISsers gaat carrousellen. Het prioste van de heisessie was natuurlijk het vieren van mijn verjaardag, Kijk h'm eens blij zijn!


Boekbespreking: Scrum voor managers: De methode voor teameffectiviteit en resultaatgericht organiseren

Scrum is een werkmethode en een metafoor voor een team dat vanuit de individuele kracht van alle teamleden het maximale bereikt. De aanpak is vooral bekend uit de ICT waarin de kracht van scrum er in gelegen is om in sprints van (meestal) twee weken een werkend (tussen) product - meestal software - op te leveren. In de volgende sprint wordt dat tussenproduct verbeterd; iteratief en met kortcyclisch dus. Volgens de de auteurs Rini van Solingen en Rob van Lanen is de de methode ideaal voor kenniswerk omdat kenniswerk wendbaar of 'agile' moet zijn. Vandaar ook mijn interesse voor het onderwerp: "Is de scrum-methode geschikt voor het werk dat we als KIS bij IenM doen?" De auteurs leggen overtuigend aan de hand van vier argumenten uit waarom kenniswerk 'agile' moet zijn: (1) kenniswerk is te veranderlijk om vooraf te kunnen plannen (een weinig bemoedigende gedachte nu dat we weer net aan ons jaarplan hebben zitten werken :-)); (2) we weten vooraf te weinig om een goed plan te maken; (3) de wereld om ons heen verandert in een moordend snel tempo en (4) kenniswerk is geen productie (een empirische aanpak ligt dan meer voor de hand). Het zou dus mooi zijn als wij met scrum invulling kunnen geven aan die gewenste wendbaarheid van een beleidsomgeving. Het boek lezende is het echter nog best ingewikkeld om te bezien hoe we deze methode uit de ICT naar een beleidsomgeving kunnen kopieren. Het idee is om met scrumteams (multidsicplinair 3-9 mensen), scrum master, scrum backlog, product owner, daily scrum enz te werken en de auteurs geloven daarbij in een alles-of-niets. Of je doe scrum helemaal of je doet het niet is het idee. Tja dat team en die daily scrum - dagelijks max 15 minuten vergaderen rond de vragen Wat heb ik gisteren gedaan voor het team?, Wat ga ik vandaag bereiken met het team? en Waar heb ik hulp bij nodig van het team? zie ik helemaal zitten, maar van de rest krijg ik de kriebels. Nou ben ik natuurlijk eigenwijs genoeg om van de regels af te wijken, maar ik zal ook nog eens overleggen met de mensen van Ynnovate die de methode bij mij onder de aandacht brachten. Zij zien toepassing in een beleidsomgeving zitten en van de noodzaak ben ik overtuigd, nu nog van de methode....

Innovatie: BBC documentaire over Big Data

De komende maand zal het KIS-bericht in het teken staan van Open data. Als introductie kan ik zeker de BBC documentaire The Age of Big Data aanraden; een goed besteedde 58 minuten. De documentaire laat zien wat de betekenis is van het feit dat we met zijn allen de laatste paar jaar meer data gegenereerd hebben dan in de geschiedenis van de mensheid daarvoor. Politieagenten in Los Angeles rijden niet meer op goed gevoel rond maar hun patrouilleroute wordt bepaald door een algoritme op basis van een database met 13 miljoen misdaden van de afgelopen 80 jaar. Patroonherkenning gaat daarbij verder dan alleen langs plekken rijden waar al eens een misdaad is gepleegd het algoritme voorspelt ook waar nieuwe misdaden gepleegd gaan worden. De basis vormt een ander algoritme namelijk die om naschokclusters te voorspellen na een aardbeving. De seismologie en criminologie lijken dus veel van elkaar te kunnen leren. Het algoritme wordt dagelijks geupdate en leidt in het pilotgebied tot 25% minder overvallen en 12% minder inbraken.  Andere voorbeelden komen uit de geneeskunde, de beurs, reclame en sterrenkunde. De meeste data (2,5 miljard gigabytes/d) generen we tegenwoordig zelf met gmail, google, facebook, twitter enz. Voor de NSA en reclamemakers lijken de data niet beperkend te  zijn, voor de sterrenkunde wel. Mooie input voor de thematische kenniskamer over basisgegevens. O ja voor mensen voor wie 58 minuten te lang is heb ik er ook nog een van 2 minuten over hoe de stad New York big data gebruikt inclusief een voorbeeld over waterveiligheid. 


maandag 18 november 2013

Innovatie: Innovatie-estafette

Wat een heerlijke feestdag! Alles liep als de gesmeerde bliksem met als nadeel dat het al weer voorbij was voor ik het in de gaten had. Ik was in ieder geval heel blij met de zeer soepel lopende plenaire opening. Hanna Lara heeft mij later nog uitgelegd dat bewust voor een rustige podiumsetting was gekomen en dat kwam ook echt uit de verf. De combi pratende gezichten en filmpjes werkte echt heel harmonieus. Kees Langeveld was mijn held van de dag omdat hij met zware dragende stem allemaal ware dingen zij over hoe de overheid nu al bijdraagt aan een goed werkende gouden innovatiedriehoek. In de middag heb ik erg genoten van het leiden van het master debat over de zelfsturende auto. Bart van Arum en Rinie van Est zorgden voor het nodige debaterende vuurwerk en het publiek deed leuk mee. De prijs voor beste publieksdebater ging naar Brigit Staatsen (RIVM) voor het verdedigen van een stelling waar ze het niet mee eens was.  


Kennis: Heldenrol voor KNMI op Deltacongres

Deze keer was het jaarlijkse Deltacongres in de Jaarbeurs. Ook dit jaar was er weer een prima opkomst. De plenaire opening viel me eerijk gezegd wat tegen. Deze duurde met twee uur echt wat aan de lange kant. De gesprekjes deden voor mijn gevoel wat overvoorbereid aan. Een mooie en ontwapenende uitzondering vormde het podiumgesprek met Peter Heij. Ook minder prefab was het verschijnen van een demonstrant met protestbord over fijnstof. De dagvoorzitter ging daar echt heel goed mee om vond ik. Ze las het protestbord voor en verzocht de demonstrant toen vriendelijk het podium te verlaten. En......dat deed hij ook nog. Wat kan NL - ook in tijden van dreigtweets - toch heerlijk beschaafd zijn. Ook weer heerlijk genoten van de netwerkgesprekjes - zeg maar gewoon mega-reunie - op het Deltaprogramma.

Het mooiste moment was wel de KNMI-lezing over de nieuwe klimaatscenario's. Het evenementenbureau had bedacht dat het een goed idee was  het projectiescherm bij de zaalingang neer te zetten. Iedere keer als er iemand te laat binnenkwam - dat gebeurde 61 keer - werd dat aangekondigd door twee hard dichtslaande deuren gevolgd door voetstappen op de trap naar de zaal en een verschrikte blik in de ogen van de laatkomer bij entree in de zaal. Met beslagen lens heb ik de entree van laatkomer 58 vastgelegd terwijl hij ongemerkt weg wilde sluipen met wit naamplaatje. De KNMI-lezing was overigens erg goed. Albert Klein Tankink liet zich niet afleiden door klappende deuren en het vraag-antwoorddeel was een geoliede KNMI machine. Deltacoryfee Joost Schrijnen zei spontaan: " Wat een geweldig instituut dat KNMI!"  





dinsdag 5 november 2013

Strategie: Eerste dag van het leeratelier Strategie

Op een dinsdag een geweldige eerste dag gehad van het 12 dagen-durende leeratelier Strategie. Al  snel bleek dat er sprake is van een goed gemêleerd gezelschap met zowel mensen van rijk, provincie als gemeenten en beleid en uitvoering en een beetje inspectie. Ter voorbereiding kregen we als leeswerk op het essay Balanceren tussen inkapseling en afstoting - over de positionering van de KIS-functie binnen organisaties. Het moge duidelijk zijn dat dit een groot feest van herkenning was. Mocht je de moeite nemen het te lezen check dan gelijk even of je het met me eens bent dat KIS vooral op de rollen/posities verbinder, verzorger zit. 

 http://www.nsob.nl/files/pdf/balanceren%20nieuw.pdf

zondag 3 november 2013

Innovatie: Voorbereiding Master debate over de zelfsturende auto

Tijdens de Innovatie-estafette ben ik debatleider van het master debate over de zelfsturende auto. Een grote eer al heeft net 1% van de deelnemers zich vooralsnog voor deze sessie ingeschreven. Hier moet nog even wat reclame gemaakt worden denk ik. Om het geheel wat te spicen mogen de inleiders er natuurlijk ter plekke een niet al te subtiele mening op nahouden. Kortom de posities moeten wat overdreven worden. De inleiders Bart van Arum en Rini van Est hebben daarom recht op een soort van bijsluiter die aangeeft - ook voor eventueel aanwezige pers - dat zij er om debat-technische reden wat scherper dan natuurlijk in zitten. 


Innovatie: Laatste loodjes Innovatie-estafette

Nog ruim een week en de Innovatie-estafette is een feit. Afgelopen week druk bezig geweest met de laatste loodjes al zullen dat de laatste loodjes natuurlijk niet blijken te zijn. Hoe dan ook flink in de weer geweest met het afronden van de voorbereiding van de interviews met Minister en Stas tijdens de plenaire opening en sluiting. Daar zit toch een veelvoud aan tijd in van de 10 en 6 minuten die de interviews gaan duren. Maar goed met 4000 inschrijvingen mag het best een beetje kloppen wat op papier staat.