zondag 29 september 2013

Australie: De omgang met aboriginals

Na aboriginals heel lang, heel verkeerd behandeld te hebben is nu de fase van het politiek correcte gedrag aangebroken. Toen ik 2010 meeging naar de inspraakevents voor het Murray-Darling River Basin-plan was het al de gewoonte om een lokale aboriginal de bijeenkomst in te laten zegenen. Nu, bij de opening van het River Symposium werden we aan een heel programma met zang en dans bloot gesteld. Best mooi trouwens, dat dan weer wel, maar  het ietwat gekunstelde wiedergutmachungsgedrag werkt daarbij wel wat op de lachspieren.






Australie: Het Beste van Nederland

Iedere ochtend voor ik op pad ging kon ik om 8.00 uur naar het Nederlandse journaal op de Australische televisie kijken. Ik zeg: "Een super service", een service die het plaats en tijd ongebonden werken nieuwe mogelijkheden biedt. 

zondag 15 september 2013

KIS: KIS op bezoek bij de initiatiefnemers van World Food Center

Arnoud Leerling had KIS al eens getraind in de kneepjes van het netwerken en kreeg nu de meer dan verdiende kans de vruchten van zijn eigen netwerkactiviteiten te tonen. Hij nam ons mee naar Therus Gieling de initiatiefnemer van het World Food Center (www.worldfoodcenters.com). Therus liet ons in beeld en geluid zien hoe hij er in een mum van tijd in geslaagd is zijn netwerk van supporters wist uit te breiden van 2 tot 2000. Schitterend om te zien hoe de trots op een gedeeld project kennis, overheid, bedrijven en NGO's kan verbinden. 


donderdag 12 september 2013

Innovatie: Veel energie en inspiratie in tweede bijeenkomst Plastic ketenakkoord

De sessie vond plaats in - naar men daar claimt- het groenste hotel van Nederland: Court Garden in Den Haag. Bij binnenkomst was het daar even schrikken voor mij omdat het ook het hotel blijkt te zijn met de langste en smalste vergaderzaal van NL. Gelukkig kon ik hier het programma en de werkvorm nog op aanpassen. Al met al ontstond er al snel een geweldig inspirerende huiskamersfeer waarin we zowel over doelen voor in het ketenakkoord als ook over samenwerkingsingredienten voor de komende twee jaar hebben gesproken. Zo zijn we ingegaan op vragen als " Wat zijn de juridische belemmeringen en hoe tackelen we die?", "Hoe ontwikkelen we en delen we kennis?", "Hoe komen we tot business modellen?", "Hoe kan een samenwerkingsplatform er uit zien?". Super inspirerend en knap hoe collega Arnoud Passenier van zijn eigen droom een gedeelde droom maakt met voor ieder wat wils. 


Kennis: Kennismakingslunch voor kenniscoordinatoren

Afgelopen maandag heb ik geluncht met 12 zogenoemde IenM kenniscoordinatoren. Vooral om van elkaar te horen wat het zoal inhoudt om al dan niet bewust het stempel kenniscoordinator op je voorhoofd te hebben zitten. Er is een enorme verscheidenheid in taakopvatting en het was goed om dit eerst eens in beeld te krijgen. Vervolgens hebben we ook nog in beeld gebracht wat KIS voor de kenniscoordinatoren zou kunnen betekenen:

Derksen-proof  formuleren van kennisvragen (staat in KIS-dienstencatalogus, wordt door deelnemer als nuttig gezien)

·         Hulp bij opstellen kennisagenda (KIS-dienstencatalogus)

·         Maak een kennisjaaragenda voor IenM. Wanneer moet wat gebeuren aan kennisagenda’s, wanneer zijn welke deadlines voor de programmering bij kennisinstituten?

·         Roadshow langs alle MT’s opzoek naar Top 5 strategische kennisvragen in aansluiting op beleid

·         Kennisinfra binnen IenM onder de loop nemen. Wie heeft intern IenM welke kennisfunctie en welk (gebrek aan) mandaat hebben de betrokken eigenlijk?

·         Format + stappenplan voor het maken van een kennisagenda

·         Maak helder wat directies en afdelingen moeten met besluiten van het KIS-beraad en de Kenniskamer

·         Daarnaast of misschien wel bovenal. Maak overtuigend inzichtelijk aan de hand van good practices en zaken die verkeerd gaan hoe belangrijk  kennis is in het beleidsproces. Het gevoelde intrinsieke belang en niet een besluit van de BSR moet de motivatie bieden voor het werken aan kennis. Zoek ook naar de verleiding. Wat daarbij (wel) nodig is, is dat BSR en DT’s commitment geven aan de inzet op kennis.

woensdag 11 september 2013

Kennis: KiM creatief met kennisvragen

Vanochtend sessie geleid voor Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) ter inspiratie voor hun werkprogramma 2014. KiM'mers kropen als het ware in de huid van beleidsdirecteuren om te bedenken wat de impact van een aantal trends zou kunnen zijn op het IenM beleid in 2014 en verder. Het ging om de trends "ict en toenemende informatiebeschikbaarheid", "financiele krapte", toenemende aandacht voor duurzame mobiliteit" en "decentralisatie / terugtrekkende overheid". Via een tussenstap van mogelijke impact van trends naar kennisleemten op onderwerpniveau, is een vervolgens een reeks kennisvragen geformuleerd met een expliciet vraagteken. De komende weken wordt bekeken welke kennisvragen worden voorgelegd aan mogelijke opdrachgevers vanuit beleid. Was een productieve sessie die resulteerde in veelal goede aanvullingen en deels kleine overlappen met reeds vanuit de kennislijnen voorgestelde vragen voor 2014.