zondag 14 januari 2024

WRR gaat voor toekomstgericht beleid

Met dank aan Erik dit wel heel toegankelijke overzicht van WRR-rapporten gelezen (zie link). De voor mij meest interessante zaken zijn:

  • De aandacht voor grip. Beetje vaag begrip en niet echt onzettend geoperationaliseerd, maar de boodschap is een heldere: de nadruk gelegd op zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van burgers, maakt dat achtereenvolgende kabinetten veel minder oog hadden voor de condities die maken dat burgers die eigen verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk gestalte kunnen geven.   
  • Vaak is er geen expliciete aandacht voor rechtvaardigheid in beleid. Deze aandacht ontstaat pas nadat de besluitvorming heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld als er onrust over dat beleid ontstaat. Dat moet anders en hoe dat moet ....lees dan vooral even mijn blog over het inspirerende WRR rapport Rechtvaardig klimaatbeleid ( zie link (algemeen) en link (over waterveiligheid)).
  • Doenvermogen. Er wordt voortdurend een beroep gedaan op de alertheid van burgers. Dat vraagt van hen niet alleen denkvermogen maar ook doenvermogen: het vermogen om intenties daadwerkelijk om te zetten in acties. Met een doenvermogentoets wordt onderzocht in hoeverre de doelgroepen van beleid in staat zijn het gedrag te vertonen dat de overheid met het nieuwe beleid van hen verwacht. Als BIT IenW hebben wij ons hier onlangs in bekwaamd (zie ook link). Beleidsmakers weet ons te vinden! 
  • Zonder een deskundige overheid wordt het lastig om tal van beleidsuitdagingen voortvarend op te pakken. Daarbij gaat het niet alleen over deskunidge medewerkers maar ook over de vraag hoe de overheid zou moeten worden georganiseerd om de aanwezige deskundigheid ook voldoende te benutten?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten