zondag 22 september 2019

Klimaat op weg naar het steile deel van de S-curve:deel I

Het lijkt wel of er de afgelopen weken heel veel geschreven is over klimaat en ik begin warempel te geloven dat we in het steile deel van transitie-S-curve zijn aangeland. Of is het toch een tijdelijke opleving in aanloop naar VN-klimaattop van morgen?...  Teveel artikelen om een congruent verhaal te schrijven, daarom maar even een leeslijstje:

  • Peter Bakker voormalig TNT-topman was in zijn TNT-tijd al begaan met de reductie van CO2-emissies van post- en pakketbezorging (BIT verzorgt hier 1 okt een sessie over op het Festival Duurzame Mobiliteit) en is nu voorzitter van de World Business Council for Sustainable Development. Zijn motto:"laat ondernemers het aanpakken, want politici lukt het niet". Gelukkig ziet hij nog wel een rol voor een sterke overheid met regelgeving, toezicht en een scherpe neus voor greenwashing. Een lezenswaardig interview.

  • Bakker ziet op positieve momenten nog een 20% kans op het redden van de wereld, topauteur Jonathan Franzen heeft het in de New Yorker helemaal opgegeven en lijkt daar niet alleen in. Niet afgeschrikt raken gewoon lezen! Prachtig opgeschreven en met aandacht voor het belang van sterke instituties.

  • Die instituties zijn droevigmakend kwetsbaar. Toen ik in de jaren negentig naar Amerikaanse congressen ging zorgde ik er voor zeker een aantal verhalen van de Environmental Protection Agency (EPA)  te gaan beluisteren. Dat instituut wordt nu afgebroken. Lees het verhaal over zes EPA'ers die weigerden klimaatontkenners te worden en nu geen werk meer hebben. Zeg maar het equivalent van PBL en RIVM collega's eruit werken vanwege een onwelgevallige berekening of rapport, of van een vijandelijke overname van het KNMI door meteoconsult (ander artikel). Dat geeft toch te denken over het vervallen van de ambtenarenstatus.

  • Ondertussen is het activisme weer sterk in opkomst. Zo bestaat Extinction Rebel pas kort en heeft nu al veel impact. Wat gaan ze bijvoorbeeld op 7 oktober doen? Of wat dacht je van deze mooie minidoc over een aimabele actiegroep in Duitsland?

  • Dat het in de troonrede en de algemene beschouwingen niet over klimaat gaat maar over een paar tientjes voor de middenklasse of wat we met het fonds moeten kan niet iedereen waarderen. Joris Luyendijk en Rosanne Hertzberger hebben zo hun ideeën.
                
  • Met een positieve noot de week in? Lees dan even hier hoe we in 2050 - met strubbelingen dat wel - de klimaatcrisis overwonnen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten