zondag 3 februari 2019

Gehoord: Podcasts The Crusade against Dangerous Foods met Steve Mirsky

Laats heb ik bij de collega's van RIVM een dag voorgezeten waarbij oa ook een prijsuitreiking voor een podcast-wedstrijd op het programma stond. Dat bracht voor mij een mooi stukje treinforens-melancholie met zich mee. Tijdens de treinreis Amersfoort - Den Haag en weer terug luisterde ik jarenlang graag naar luisterboeken en podcasts. All time favorite daarbij was de Scientific American podcast Science Talk met presentator Steve Mirksky. Steve - ik mag Steve zeggen :-) - heeft een 'haardvuur, whisky, sterke verhalen' - stem, als een kruising tussen de Marlboro-man en The Dude uit The Big Lebowski. Geweldig om naar te luisteren temeer omdat hij ook nog een aanstekelijke nieuwsgierigheid heeft. Speciaal voor alle forensen heb ik de tweedelige podcast-aflevering The Crusade against Dangerous Foods uitgekozen (deel 1, deel 2). Een prachtig mooi stukje wetenschapsgeschiedenis aan de hand van het boek de Poison Squad van Deborah Blum. Over hoe de (beginnende) voedselindustrie aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw in afwezigheid van wetgeving maar wat aan kon rommelen met formaldehyde, BORAX, loodhoudende kleurstoffen, aardbeienjam zonder aardbeien en koffiebonen zonder koffie(pardon!).  Heinz wordt hierbij bewierookt omdat zij (één van ) de eerste waren die de tomatenketchup innoveerde door er daadwerkelijk niet-rotte tomaten in te doen. Zo moeilijk is innoveren helemaal niet. Maar goed nog in 1904 stierven in New York 20.000 kinderen als gevolg van geïnfecteerde en giftige melk. Er is een hoopt verbeterd zou Rosling zeggen al wijst Blum er op dat er op dat de voedselindustrie een machtige lobby heeft en dat er nog een hoop aan etiket-transparantie te winnen is.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten