zaterdag 12 november 2022

Een ochtend lang over vlees praten

Coördinerend-klimaatminister Jetten had bedacht dat het een goed idee is als gedragsexperts advies geven op het ontwerp-beleidsprogramma klimaat. En...gelijk heeft hij. Na expertsessies over de domeinen gebouwde omgeving, MKB en DuMo (zie ook link) was het nu de beurt aan de eiwittransitie (zeg maar minder vlees en zuivel eten). Ik mocht de adviessessie aan elkaar quizmasteren en daar heb ik weer erg van genoten. Zeven gedragsexperts kregen ieder vijf minuten onversneden spreektijd om hun adviezen toe te lichten over hoe de verhouding plantaardige/dierlijke eiwitten van de huidige 40/60 naar 50/50 te krijgen. Dit leverde een gevarieerde en soms ook functioneel overlappende oogst op. De collega's van LNV waren dan ook zeer content en voegen het synthese-verslag van de bijeenkomst integraal toe aan hun zogenoemde voedselbrief die begin volgend jaar verschijnt. Wat fascinerende zichten:

- de energietransitie zit deels achter de voordeur, maar de eiwittransitie komt tot in de keuken en aan de eettafel. De eiwittransitie raakt dan ook aan rituelen en tradities en dat verklaart dan ook dat die goed instaat is weerstand op te roepen (denk aan de vleestaks); 

- gelukkig hoeft niet ieder doelgroepsegment even hard mee om de doelen op populatieniveau binnen bereik te krijgen. Als de doelgroepsegmenten compulsieve vleeseters en meatlovers wat minder steak en in plaats daarvan wat meer kip eten doet dat voor de gewenste CO2 reductie ook al goed. 

- de studie Eat-Lancet (zie link) laat zien dat het voor betrokkenen wellicht verleidelijk is om weerstand op de koop toe te nemen en daar zelfs wat doorheen te drukken, maar dat dit niet zonder gevaar is voor de transitie. Teveel druk op de carnivore segmenten kan namelijk maken dat de middengroepen van flexitariers ook in opstand komen en tekenen van reactantie laten zien. 

Vanavond komt de familie eten ter gelegenheid van mijn (bijna) verjaardag. Dit jaar hou ik het op de terugvaloptie kip maar met dit boek (zie foto) durf ik binnenkort vast wat rituelen en tradities te omzeilen en ga ik volgend jaar voor vega. 





     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten