donderdag 12 september 2013

Kennis: Kennismakingslunch voor kenniscoordinatoren

Afgelopen maandag heb ik geluncht met 12 zogenoemde IenM kenniscoordinatoren. Vooral om van elkaar te horen wat het zoal inhoudt om al dan niet bewust het stempel kenniscoordinator op je voorhoofd te hebben zitten. Er is een enorme verscheidenheid in taakopvatting en het was goed om dit eerst eens in beeld te krijgen. Vervolgens hebben we ook nog in beeld gebracht wat KIS voor de kenniscoordinatoren zou kunnen betekenen:

Derksen-proof  formuleren van kennisvragen (staat in KIS-dienstencatalogus, wordt door deelnemer als nuttig gezien)

·         Hulp bij opstellen kennisagenda (KIS-dienstencatalogus)

·         Maak een kennisjaaragenda voor IenM. Wanneer moet wat gebeuren aan kennisagenda’s, wanneer zijn welke deadlines voor de programmering bij kennisinstituten?

·         Roadshow langs alle MT’s opzoek naar Top 5 strategische kennisvragen in aansluiting op beleid

·         Kennisinfra binnen IenM onder de loop nemen. Wie heeft intern IenM welke kennisfunctie en welk (gebrek aan) mandaat hebben de betrokken eigenlijk?

·         Format + stappenplan voor het maken van een kennisagenda

·         Maak helder wat directies en afdelingen moeten met besluiten van het KIS-beraad en de Kenniskamer

·         Daarnaast of misschien wel bovenal. Maak overtuigend inzichtelijk aan de hand van good practices en zaken die verkeerd gaan hoe belangrijk  kennis is in het beleidsproces. Het gevoelde intrinsieke belang en niet een besluit van de BSR moet de motivatie bieden voor het werken aan kennis. Zoek ook naar de verleiding. Wat daarbij (wel) nodig is, is dat BSR en DT’s commitment geven aan de inzet op kennis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten