dinsdag 22 oktober 2013

Kennis: Directeurenconferentie TNO IenM

In een statige ruimte op de Raamweg vond het directeurenoverleg tussen TNO en IenM plaats geleid door Harry Baayen (voormalig directeur Deltares). Er werd o.a. gesproken over vraagsturing en over hoe vraaggestuurd het vraaggestuurde programma nu eigenlijk is. Hoewel het nog best lastig is nader tot elkaar te komen is er wel een hoop goede wil om het komende half jaar een flinke verbeterslag door te voeren. Samen met Karen en Paul Saager (TNO) ga ik daarmee aan de slag en gaan we voortgang in de gaten houden. To be continued!

Kennis: Presentatie Bas Kolen over verticale evacuatie

Er was niet veel maar wel een zeer divers publiek bij de presentatie van Bas Kolen over zijn proefschrift over verticale evacuatie. RIVM, KNMI, Adviescommisie Water, Unie van Waterschappen, DGRW, RWS-WVL, RLI en zeker niet in de laatste plaats KIS. Prachig om te zien dat een zwaar inhoudelijk mensen toch 45 minuten lang kan boeien. Bij mij is de boodschap in ieder geval aangekomen.....de wijnkelder gaat naar de zolder. De video-opname van de presentatie is inmiddels geupload (hoor mij nou) naar youtube en daar in volle glorie te aanschouwen voor een Austrlisch en NL publiek. Op 6 novermber bel ik met Bas in op een naar ik hoop goed gevulde Australische zaal om een uurlang in discussie te gaan over wat dit alles voor Australie kan betekenen. 

video presentation  consists of:

 

·         A welcome to the Australian audience followed by a summary of the conclusions of the thesis (4 minutes 39 seconds) http://www.youtube.com/watch?v=s1WfTIZgXmI

 

·         Extended presentation. Part1 (16 minutes 33 seconds) http://www.youtube.com/watch?v=tiBfhr09Hdc

·         Extended presentation. Part2 (16 minutes 33 seconds) http://www.youtube.com/watch?v=L8rrmdcUS1M

·         Extended presentation. Part3 (14 minutes 14 seconds) http://www.youtube.com/watch?v=8uXgMD0php4

 

Kennis: Op bezoek bij de Europa desk van Deltares

Prima bezoek aan Deltares gebracht. Mijn gastheer was Jos Brils een oude bekende en zeer energieke Europaganger die al meerdere Europese consortia heeft getrokken. Ik heb wel eens bij hem in begeleidingsgroepjes gezeten en dat was altijd prettig samenwerken. Verder gesproken met Jasper Griffioen sinds kort hoogleraar op me name ondergrondwaterachtige onderwerpen. In ieder geval geleerd dat we als IenM moeten realiseren dat de NLkennisinstituten elkaars concurenten zijn in de EU-kennisarena. Met meer dan twee NL partners in een cosortium maakt een consortium geen kans zijn projectvoorsel gehonoreerd te krijgen in Brussel is de gedachte. Er is wel eens overwogen om vanuit een stichting te particperen (meerdere NL partners tellen dan maar als een) maar dat gaat weer ten koste van de naamsbekendheid. Voor de opzet van de januaribijeenkomst voor IenM en kennisinstellingen betekent dit vooral dat IenM zelf haar Horizon 2020 ideen moet presenteren en kennisinstituten op een later moment laten reageren. Inhoudelijke discussie met enige gedetailleerd gaat plenair niet lukken omdat de kennisinstituten zich dan teveel in de kaarten laten kijken. Goed om dit nu te weten

vrijdag 18 oktober 2013

Strategie: Rathenau lezing over de toekomst van het universitaire bestel

Op vrijdagmiddag had zich een kleine groep luisteraars - veelal man, veelal grijs, veelal pensionado - in het KIVA gebouw verzameld om over de toekomst van de universiteiten te horen. In een veel te grote U-vormige opstelling keken we eerst naar een leuk fillmpje met interviews met o.a. Bill Gates en Edward Glaeser waarop de 20 driving forces (waarvan vijf van belang voor de Universiteiten) werd ingegaan. Uiteindelijk werd een assenkruis met vier omgevingsscenario's gepresenteerd waar intens en zurig over werd gedebateerd. Daarbij werd veel onbegrip gecreeerd door omgevings- en doelscenario's door elkaar te gooien. Onze cursusdocent Jan Nekkers was in zijn nopjes toen ik de aanwezigen daar op wees. Interessant was de onzekerheid of MOOCS (massive open online courses) nu wel of geen disruptiive innovatie blijken te gaan worden. Meer leuke info over dit werk dat Rahenau samen met de VSNU uitvoert is hier te vinden.

zondag 13 oktober 2013

Kennis: Horizon 2020

Al eerder heb ik gemeld dat ik in januari een bijeenkomst wil organiseren over benutten Horizon 2020. Donderdag hadden we de aftrap van het nieuwe dossierteam over internationale kennis. Was een prima bijeenkomst. Het blijft wel lastig om dezelfde taal te spreken, maar er zit zeker schot in. Discussiepunt blijft hoe de aan de BSR toegezegde internationale kennisagenda eruit zou moeten zien. Er blijkt wel iets van consensus te zijn over dat niemand echt zit te wachten op een reeks aan elkaar geplakte kennisvragen. Wat dan wel is nog niet echt duidelijk. Je zou kunnen denken aan een setje criteria die IenM collega's zouden kunnen gebruiken om te bezien of een kennisvraag zich leent om in de internationale kennisarena opgepakt te worden. Daarnaast zou je kennisinstituten kunnen vragen dat als ze contrafinanciering uit strategisch onderzoeksgeld of uit extra contrafinanciering willen gebruiken om scherp aan te geven op welke SKIA-vragen het onderzoek antwoord geeft. Maaar goed hier dus nog geen scherp beeld op. Donderdag ga ik bij de EU-desk van Deltares op bezoek om samen van gedachte te wisselen over de opzet van de januari-bijeenkomst. Goed beschouwd is januari al wat aan de late kant. Hoewel de calls pas 11 december uitgaan hebben kennisinstellingen elkaar op basis van concept-calls al grotendeels gevonden in consortia-in-oprichting.   

Kennis: 22 oktober presentatie Bas Kolen over verticaal evacueren

Heb al een flink aantal deelnemers van DGRW, Deltaprogramma, WVL. UvW en RLI verzameld maar er is nog plek dus aarzel je niet je alsnog op te geven voor de 22e van 8.45 uur-10.00 uur. O ja het gaat dus over verticale evacuatie en niet over verticale evaluatie zoals ik in de uitnodiging had geschreven (dank Jos). Ik heb nu gekozen voor een sequentiële Australische vertoning, anders schrik ik de Aussies af door het wat ongewenste tijdstip (daar vanaf 17.00 uur ' s middags). Heb de Australische-Nl Piet Fillet bereid gevonden om vanaf de Aussiezijde als discussieleider op te treden. Dat doen we 4 of 6 november om 7.00 uur NL-tijd (slik). Ik maak een film van de presentatie van Bas. Die kunnen ze vanaf het net plukken en wordt de 4e of 6e ook ter voorbereiding getoond. Bas en ik skypen dan in op de Australische locatie waar de film vertoond wordt. Hoewel de klok in NL pas het laatste weekend van oktober wordt verzet, ben ik nu al in totale verwarring. De collega's in Canberra wisten mij te vertellen dat daar vorige week de klok al verzet is. Daar blijkt nu alleen Queensland niet aan mee te doen (Had ik natuurlijk totaal niet in de gaten). Heb dus nu met 8 en 9 uur tijdverschil te maken en vanaf eind oktober 9 en 10 uur. Makkelijker kunnen we het niet maken.....moeilijker wel.  

Innovatie: Voorbereiding plenaire opening en sluiting Innovatie-estafette

Samen met Erika Koehler van EZ ben ik druk in de weer met de voorbereiding van de plenaire opening en sluiting van de IE2013. Kees Langeveld een van de deelnemers aan het Fosfaatketenakkoord staat al te trappelen geinterviewd te worden. Hij heeft een mooi gebalanceerde mening over het grote nut van de IE en het risicomijdend gedrag van vergunningverleners bij het verbinden van aanbieders en gebruikers van fosfaat. De CEO van IBM Europa Harry van Dorenmalen zal vooruit gaan blikken en ook ingaan op de kansen van Smart Cities. Nu moet ik mij nog gaan storten op het bedenken van goede QenA's voor Minister en Stas. De verbinding met speechschrijvers en protocol is dankzij Ferry's virtuoos gebruik van het whiteboard al lekker concreet gemaakt. Natuurlijk zal er de komende weken nog flink wat ambtelijke drukte gaan ontstaan maar het programma als geheel staat al goed in de steigers. Met al meer dan 3000 (!) inschrijvingen gaan we vast het deelnemers record van 1964 deelnemers verbreken. En niet in de laatste plaats is het bedenken en construeren van mooie filmpjes om het plenaire programma te verluchtigen bij onze Karin in goede creatieve handen. Tijd voor een tussendoor viermomentje lijkt me. Laten we nu net morgen gaan borrelen tergelegenheid van het verjaren van Hans!

Kennis: Bezoek aan Nether en PV in Brussel

Tijdens elke EU-cursus leer je dat het belangrijk is juist regelmatig in Brussel op bezoek te gaan en dan vooral niet op en neer op een dag. Vandaar dat we vanuit KIS aangevuld met DGMI en DGB voor een 1,5 daags bezoek zijn gegaan. De eerste avond hebben we met Sebastiaan den Bak van Nether gegeten. Nether is zeg maar de belangenorganisatie van de Nederlandse Universiteiten in Brussel. Deze ontmoeting gaf ons uitgebreid de kans te leren over Horizon 2020 en de inzet van Nether daarbij.  Daar op 11 december de calls voor het eerste werkprogramma (2014-2015) van Horizon 2020 uitgaan  kwam ik daar op het idee om in januari een bijeenkomst voor IenM en Kennisinstituten te beleggen om te bezien wat we aan elkaar kunnen hebben voor het benutten van Horizon 2020. Na vanwege mijn jetlag ongezellig vroeg naar bed gaan, zat ik wel weer een soort van fris aan het ontbijt. Dat fris kwam niet in de laatste plaats door de zachte dwang die Marcia uitoefende om buiten op het dakterras in een wel heel waterig zonnetje te gaan ontbijten. De tweede dag stond in het teken van een bezoek aan de permanente vertegenwoordiging. Eerst uitgebreid bijgepraat over transport en milieu en daarna geluncht met de PV collega die actief is op het dossier onderzoek en nucleaire zaken. Die gaf ons als afscheid nog een mooi overzicht in de wirwar van EU acroniemen op het gebied van kennis en innovatie. Dit moeten we echt vaker doen. Heel Nether en een deel van de PV-collega's zullen ook bij de IE2013 aanwezig zijn.